Miljöaktivister

Miljöaktivister

Miljöaktivister

När människor nämner miljöaktivister och aktivism är det första som kommer att tänka på offentliga demonstrationer. Men det finns många former av aktivism. En av de mest kända miljöaktivisterna i världen var Henry David Thoreau, författare av boken Walden (1854) och essän Civil olydnad (1849).  Hans skrifter är lika aktuell för dagens miljöaktivister som när de skrevs under mitten av 1800-talet.

Diverse taktiker

Miljöaktivister kommer från olika bakgrunder och använder diverse taktiker i sin kamp, allt från att skriva insändare och att kontakta politiker och uttrycka sina åsikter till protestläger som på Standing Rock i USA. I USA 21 unga målsägande, däribland hiphop artist Xiuhtezcatl Martinez, stämde den amerikanska regeringen för dess misslyckande att bekämpa klimatförändringarna. Dagens erbjuder många möjligheter att delta i opinionsbildning faktiskt. Under den arabiska vår protesten 2010 använde Mellanösterns aktivister sociala medier för att sprida information om deras kamp. Internetåtkomst av alla sorter gör det möjlig att miljöaktivister kan nätverka med sina medaktivister i andra delar av världen. Detta hjälper till att skapa en känsla av gemenskap och solidaritet när människor ser andra i liknande situationer. De också kan koordinera sin aktivism. Ett exempel är Fridays for the Future-rörelsen startad av Greta Thunberg i Sverige. Ett år senare fanns det ungdomar på alla kontinenter som strejker från skolan på fredagar.

Som så ofta är fallet, är det unga människor som leder vägen i miljörörelsen. Dagens ungdomar är medvetna om att de måste reparera misstag från tidigare generationer.

Visa taktiker är dramatiska som att demonstrera eller använder direkt aktion och civil olydnad. Extinction Rebellion använder sådana taktiks ofta. Direkt aktion såsom en blockad kan vara mycket effektiv. Den marina miljöaktivist gruppen Sea Shepherd använder direkt åtgärder när dess medlemmar blockerar till exempel valfångstfartyg. Men många aktivister ogillar sådana aggressiva handlingar och uppfattar dem som olämplig till och med.  Men det finns andra sätt att nå människor. Protest sång och teater som exempelvis hip-hop artist, Xiuhtezcatl Martinez, av Mexica bakgrund gör är ett annat sätt att få människor att tänka mer på miljön. Studiecirkeln är en gammal beprövad metod sätt att öka medvetenheten. Alla kan hjälpa till på något sätt. Blyga eller introverta människor kan arbeta bakom kulisserna genom att till exempel skapa och uppdatera en webbplats. Eller gör förarbete för andra aktivister som att tillhandahålla mat och dryck eller samla in varor eller skriver under en namninsamling. Och vem som helst kan prata om klimat och miljö med släkt och vänner.

Ungdomar leder vägen

Några anmärkningsvärda ungdoms miljöaktivister är Leah Namugerwa i Uganda, Lakota klimataktivist Tokata Iron Eyes och Xiuhtezcatl Martinez i USA, Eyal Weintraub i Argentina och Luisa Neubauer i Tyskland. Dessutom finns det Kyaw Ye Htet i Myanmar, Ili Nadiah Dzulfakar i Malaysia, Marinel Ubaldo på Filippinerna och Zhao Jiaxin och Howey Ou i Kina. De kommer från mycket olika samhällen och delar av världen men delar samma oro för framtiden. Även om marginaliserade samhällen, såsom etniska eller religiösa minoriteter, oftast är de mest drabbade av miljöförstörelse, får de ofta lite publicitet för sina miljöaktivism. I vissa länder, som Brasilien, attackeras miljöaktivister och till och med dödas för sin miljöaktivism. Men det ligger i allas intresse att ta hand om vår planet egentligen.

Ungdomar leder vägen
Ungdomar leder vägen

© 2021 necc