Boende och klimatpåverkan

Boende och klimatpåverkan

Ett bra sätt att göra ett aktivt val för klimatet är att välja ett boende som är mer klimatsmart. Det första steget mot att bli mer klimatsmart kan vara att bo på en mindre yta. Stora boenden kostar mer att värma upp vilket gör en större påverkan på klimatet. Uppvärmningen är viktig eftersom den utgör en stor del av boendets löpande klimatpåverkan.

Ett befintligt boende går att göra mer klimatvänligt genom att effektivisera energiåtgången. En fastighet som är bättre isolerad bidrar snabbt till att minska behovet av uppvärmning.  Inomhustemperaturen kan göra stor skillnad. Genom att välja att sänka temperaturen inomhus med någon grad minskas energiåtgången mycket. Detsamma gäller för varmvattnet och att välja att diska med diskmaskin istället för att ha rinnande vatten i kranen gör att klimatet besparas. Tvättmaskinen går att välja ett program som håller en lägre temperatur för att sänka den totala energin som går åt. Det smartaste sättet att torka kläder är genom att hänga dem. En torktumlare drar mycket ström jämfört med att hänga tvätten. Det är viktigt att se över temperaturen i vitvarorna. Kylskåpet bör hålla fem grader och frysen runt –18 grader.

Återbruk sparar på miljön

Återbruk sparar på miljön

Ett bra sätt att spara på miljön är att återbruka. Det kostar naturen mycket resurser att tillverka nya möbler, elektronik och apparater därför är det ett bra val att välja begagnat för det egna hemmet. Om det är möjligt bör vitvaror och andra elektroniska apparater repareras istället för att bytas ut mot nya. När de gamla behöver bytas ut mot nya är det viktigt att välja vitvaror som är energieffektiva för att hålla nere hushållets klimatpåverkan. Idag går det att välja el som kommer från källor som är förnybara och är miljömärkt.

Kläder en stor miljöbov

Produktion av nya kläder ha en stor påverkan på miljön. Åtgången av vatten och energi under tillverkningen är den största boven och utöver det används det mycket kemikalier för tillverkningen. Det finns bra exempel på hur mycket som besparas genom att köpa begagnat. Bara genom att välja att köpa ett par jeans begagnade istället för nya har en besparing på 4600 liter vatten gjorts. Det visar på hur stor påverkan en person kan göra genom att välja begagnade kläder istället för nyproducerade. Trenden med mode har gjort att människor idag använder kläder kortare tid än den faktiska livslängden på plagget är. Det leder till att ett plaggs klimatpåverkan blir högre än om det hade använts hela livslängden. Mest begagnade kläder köper yngre kvinnor och en ökning med 27 procent har varit de senaste åren. 

En ökning av återbruket av kläder skulle kunna leda till att klimatpåverkan minskade mycket. I förstahand är det vattenpåverkan och koldioxidutsläppen som skulle minska. Internet har gjort att möjligheterna att köpa begagnade kläder är större än de var tidigare. Bara på Tradera byter varje dag 4400 plagg ägare och återanvänds vilket indikerar på att intresset för att handla begagnat är stort. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för att det finns kvalitativa kläder på begagnatmarknaden.

© 2021 necc